Ako zadať sociálny fond a iné príspevky (na jedlo a réžiu)
Iné zložky stravného od rôznych prispievateľov (ako napr. SF pre zamestnancov, príspevok od zamestnávateľa, príspevok od obce/mesta pre dôchodcov ... ), je potrebné nastaviť iba v prípade
alebo
V opačnom prípade do cenníka za stravu stačí zadať iba sumu, ktorú platí stravník.
-----------------------------------------------
ČO JE POTREBNÉ NA ZAČIATKU
-----------------------------------------------
Treba mať ujasnené všetky potrebné sumy:
1. celková suma stravného - má dve zložky:
- a) suma na jedlo = finančné pásmo (určuje zriaďovateľ podľa ministerstva), a slúži na nákup potravín
b) režijné náklady (ak škola vyberá)
2. jednotlivé príspevky - od koho sú (kto je prispievateľ); čo majú hradiť (jedlo / réžiu), pre koho sú
- najčastejšie pre učiteľov a iných zamestnancov školy sú:
- a) príspevok zo sociálneho fondu - je vždy na cenu jedla
b) 55% príspevok zamestnávateľa - primárne je na réžiu
* ak je príspevok vyšší ako denná réžia, treba ho rozdeliť a zadať na dve čiastky: pre príspevok na réžiu iba čiastku v rovnakej sume ako réžia a zvyšnú časť ako príspevok na jedlo
c) občas príspevky od obce (MÚ, samosprávneho kraja, ...) - pre dôchodcov /študentov - poskytované bývajú rôzne (pre jedlo / réžiu / pre oboje)
3. doplatok pre stravníka
= je to rozdiel celkovej sumy stravného a všetkých príspevkov (pre príslušný typ platiteľa)
- v edupage túto sumu dopočítava systém
- sumu, ktorú má platiť stravník, nezadávate nikde - ani do cenníka, ani do prispievateľov
- v edupage nastavujete iba cenníky (na jedlo a na réžiu) a prispievateľov (na jedlo a na réžiu)
- vedieť doplatok stravníka je dobré pre vašu kontrolu, jednak či máte podklady všetky a správne a tiež na kontrolu po nastavení cenníkov a prispievateľov
- doplatok stravníka si môžete pozrieť napr. v tabuľke čerpania kreditu u konkrétnych stravníkov ('Stravníci' -> 'Poplatky a platby' -> kliknúť na číslo v stĺpci 'Kredit')
Príklad poplatkov a príspevkov :
4. ako deliť príspevky - koľko a ktorý dať ako príspevok ku jedlu a ku réžii
- v cenníku musí byť vždy vyššie číslo ako je príspevok (sumár viacerých príspevkov)
- príspevok zo sociálneho fondu treba zadávať ku jedlu
- príspevok od zamestnávateľa treba zadávať ku réžii; ak je však príspevok vyšší ako réžia, treba ho rozdeliť na dve čiastky
------------------------------------------------------
CENA JEDLA A PRÍSPEVKY NA JEDLO
------------------------------------------------------
V časti 'Nastavenia modulu' krok 'Typy platiteľov, Jedlo-cena'
a) časť 'Typy platiteľov & Cenník' - potrebné zadať plnú cenu za jedlo = finančné pásmo
- nezadávať iba doplatok stravníka / nezadávať sem sumu za réžiu
Finančné pásmo je suma určená na nákup potravín a stanovuje ich Ministerstvo školstva .
b) časť 'Zoznam prispievateľov na cenu jedla'
- cez šedé tlačidlo '+ Pridať ' - v tabuľke sa objaví nová sekcia
- názov 'Nový prvok' si vhodne premenujte - odporúčame krátky názov či skratku, lebo sa ďalej používa v tabuľkách pre prehľady a tlačové zostavy; pri viacerých prispievateľoch by sa tabuľky stali neprehľadné
- podmienky pre priznanie príspevku
- podmienky sú v systéme primárne z dôvodu štátnej dotácie pre 'obedy zadarmo' pre žiakov, kde sa kontroluje prítomnosť v škole aj prevzatie jedla
- pre iných stravníkov ako žiakov zvyčajne netreba nastavovať žiadne podmienky
- môže sa pre učiteľov nastaviť podmienka prítomnosti v škole - ak škola presne sleduje priznanie príspevkov iba pre odpracované dni (mimo dovoleniek)
---> vtedy je potrebné mať nastavený aj zdroj dochádzky - buď má škola dochádzkový systém s čipmi alebo použije nastavenie 'vždy' v kombinácii s manuálnymi úpravami pre dni neprítomnosti
- podrobnejšie vysvetlenie všetkých častí nájdete v návode Zoznam prispievateľov a podmienky pre priznanie príspevku
--------------------------------------------------------------
REŽIJNÉ NÁKLADY A PRÍSPEVKY NA RÉŽIU
--------------------------------------------------------------
V časti 'Nastavenia modulu' je samostatný krok 'Režijné náklady' - poplatky za réžiu je potrebné nastaviť oddelene od cien na jedlo.
Je tu cenník a príspevky (všetky podrobnosti nájdete v návode Režijné náklady)
a) tabuľka 'Režijné náklady'
- treba zvoliť typ réžie
- potom zadať plnú cenu za réžiu = sumár toho, čo platí stravník + ostatní prispievatelia
- nezadávať iba doplatok stravníka
b) časť 'Zoznam prispievateľov na cenu jedla'
- cez šedé tlačidlo '+ Pridať ' - v tabuľke sa objaví nová sekcia
- názov sekcie 'Nový prvok' si vhodne premenujte - odporúčame krátky názov či skratku, lebo sa ďalej používa pre rôzne prehľady a tlačové zostavy
* názov môže byť rovnaký ako v príspevku pre jedlo, pretože tabuľky s prehľadmi majú príspevky na jedlo a na réžiu oddelene
- podmienky pre priznanie príspevku => rozhodne zadávajte rovnaké podmienky pre rovnaký typ platiteľa ako ste zadali v časti pre jedlo
- rôzne podmienky pre rovnaký typ platiteľa v prispievateľoch na jedlo a na réžiu nedávajú zmysel
Tip:
Ak je jeden typ príspevku (napr. SF) v rôznej výške pre viaceré skupiny stravníkov (napr. škola má stravníkov-zamestnancov rôznych inštitúcií), netreba každému typu platiteľa vytvárať samostatnú sekciu v prispievateľoch.
V rámci jednej sekcie je na konci šedou farbou text v zátvorke (Pridať), ktorým môžete nastaviť rovnaký druh príspevku s inou sumou pre iné typy platiteľov.
Každá ďalšia sekcia prispievateľa zbytočne rozširuje tabuľku v 'prehľady- ceny', kde pri veľa prispievateľoch môže byť problém so zobrazením na malej obrazovke PC alebo vytlačiť na formát A4.
------------------------------------
KONTROLA SPRÁVNOSTI
------------------------------------
Ako si skontrolovať, či máte správne nastavené ceny za stravu
-------------------------------------------------------------------
ZMENA VÝŠKY PRÍSPEVKOV POČAS ŠK. ROKA
-------------------------------------------------------------------
Ak počas šk. roka dôjde ku zmene cien - či už finančných pásiem (cena jedla), réžie alebo výšky niektorých príspevkov - ! neprepisujte pôvodné ceny ani dátumy v období, ale
-> v príslušnej časti s cenami pridajte časový interval
-> rozdeľte obdobie šk. roka na potrebné časové úseky a nové ceny vpíšte do príslušného obdobia
Viac v návode Zmena cien stravného / režijných nákladov počas školského roka
------------------------------------------------------------------------
ZAPISOVANIE PRIJATÝCH PLATIEB - PRÍSPEVKOV
------------------------------------------------------------------------
V module platby sú poplatky iba vo výške doplatku stravníka, preto sa evidujú iba platby prijaté od stravníka. Platby sa tak spárujú so správnym poplatkom.
Prijaté príspevky od zamestnávateľa / mesta, ... sa do edupage nezapisujú !
-----------------------------------------------------------------------------
SUMÁRNY PREHĽAD JEDNOTLIVÝCH PRÍSPEVKOV
-----------------------------------------------------------------------------
V časti 'Prehľady -> Ceny' sa nachádza základná tabuľka 'Ceny bez platieb', kde
- riadky - obsahujú typy platiteľov tak, ako ich má škola nastavené
- stĺpce - názvy stĺpcov pre prispievateľov sú podľa toho, ako si škola v nastaveniach modulu pomenovala jednotlivé sekcie v časti 'prispievatelia na cenu jedla' a 'prispievatelia na režijné náklady'.
---- pre každého prispievateľa je samostatný stĺpec pre uznané a pre stratené dotácie - počet a suma v eurách
---- ak by pre zvolené obdobie bol niektorý stĺpec nulový, tento sa nezobrazí (napr. v období nikto nestratil nárok na príspevok, nebude tu stĺpec 'Strata')
---- ak má škola mesačnú réžiu, ale tabuľka je zobrazená iba pre deň či týždeň, stĺpec réžia sa v tabuľke nebude nachádzať
Viac v návode Mesačný prehľad pre školskú jedáleň - predpis poplatkov, príspevky, členenie úhrady poplatkov, koncový preplatok...
----------------------
Časté chyby
----------------------
* rovnaký prispievateľ pre rôzne typy platiteľa
- nie: v jednom zozname nezadávajte viacero sekcií s rovnakým názvom pre rôzne typy platiteľa
- áno: v rámci jednej sekcie je možné pridávať samostatné časti pre rôzne typy platiteľov - na konci sekcie je šedou farbou slovíčko '(Pridať)'
* zmena výšky príspevku počas roka
- nie: nepridávajte novú sekciu a už vôbec nie novú sekciu s označením dátumu
- áno: v existujúcej sekcii cez tlačidlo '+ pridať časový interval' -> zadajte dátumy tak, aby nadväzovali -> zadajte novú sumu príspevku
* cenník na jedlo:
- nie: je zadaná iba časť, ktorú si hradí stravník
- áno: zadajte plnú cenu za jedlo
- nie: do cenníka na jedlo je zadaná aj suma réžie
- áno: nezadávajte sem réžiu ani príspevok na réžiu
* prispievatelia na jedlo:
- nie: 55% príspevok zamestnávateľa a to v plnej výške na cenu jedla
áno: primárne sa zadáva na réžiu a iba ak presahuje réžiu, zvyšná suma sa zadá na jedlo
Poznámka pre CZ používateľov ku skladovému hospodárstvu
----------------------
Zoznam všetkých návodov pre modul Školská Jedáleň
English
Slovenčina
Deutsch
España
Francais
Polish
Russian
Greek
Lithuania
Romanian
Arabic
Português
Indonesian
Croatian
Serbia
Farsi
Hebrew
Mongolian
Bulgarian
Georgia
Azerbaijani
Thai
Turkish
Magyar