Receptúry
V module Školská jedáleň si môžete zadávať vlastné receptúry.
K 'Receptúram' sa dostanete z úvodnej stránky modulu alebo cez roletkové menu vľavo hore.
ČO OBSAHUJE RECEPTÚRA
- ID / názov / zaradenie do kategórie podľa druhu
- jednotlivé suroviny (potraviny) a ich množstvo potrebné na prípravu (samostatne pre každú kategóriu stravníkov s inou veľkosťou porcie)
- pracovný postup
- hmotnosť porcie
- alergény
NA ČO JE DOBRÉ MAŤ V SYSTÉME RECEPTÚRY
--- rýchlo si zostavíte jedálny lístok v budúcnosti - systém vám ich bude ponúkať pri vypisovaní jedálnička
--- hmotnosť porcie pre jednotlivé vekové skupiny nemusíte za každým znovu vypisovať v jedálničku
--- rovnako sa do jedálnička potiahnu aj alergény zadané v receptúre
---- systém vám nanormuje potrebné množstvo surovín = prepočíta na počet objednaných porcií aj podľa rôznej vekovej kategórie
Normovací hárok
---- skladový systém vám ponúkne výdajku tovaru s predvyplnenými skladovými kartami a s potrebným množstvom - podľa počtu objednanej stravy
--- alergény v receptúre - zabezpečia, že ak si stravník s alergiami nastaví vo svojom konte konkrétne alergény, systém mu v jedálničku podfarbí na červeno jedlá, ktoré obsahujú jeho alergény
Ako si stravník (rodič pre svoje dieťa) nastaví potravinové alergie / intolerancie
AKO ZADAŤ VLASTNÚ RECEPTÚRU
Nad zoznamom je filter - prepínanie zoznamu pre vaše vlastné receptúry a slovenské oficiálne receptúry.
Cez zelené tlačidlo '+ Pridať' sa otvorí dialógové okno, v ktorom:
1. zadajte si ID a Názov receptúry = sú to povinné políčka
2. zvoľte Kategóriu receptúr - napr. nápoje, múčniky, jedlá z kuracieho mäsa ....
*) aktuálny zoznam kategórií receptúr môžete upraviť / pridať v ďalšej záložke horného menu (aktuálne sú v ponuke kategórie slovenských oficiálnych receptúr - dá sa vypnúť ich viditeľnosť)
3. Počet porcií - zadajte podľa toho, na koľko porcií dáte do receptúry suroviny
*) napr. slovenské receptúry sú všetky pre 100 porcií - v prípade že si ich kopírujete, tak nemeňte toto číslo
4. kolónka Poznámka = ak si toto políčko vyplníte, poznámka sa vám zobrazí pri zostavovaní jedálneho lístka (nie stravníkom)
5. v stĺpci 'Potravina' zadajte jednotlivé suroviny potrebné na prípravu jedla
-> ich gramáž zadávajte v stĺpcoch pre každú vekovú skupinu, ktorá predstavuje veľkosť porcie
-> hmotnosti zadávajte na počet porcií, ktoré ste si uviedli vyššie
6. v stĺpci 'Jednotka' odporúčame dávať kg (príp. ks či litre), nie gramy (ml), pretože receptúra je na väčší počet porcií (v ideálnom prípade na 100)
7. cez tlačidlo '+ Pridať hmotnosť porcie' môžete zadať hmotnosť hotovej jednej porcie pre jednotlivé vekové skupiny; zadáva sa v gramoch
8. napíšte Výrobný postup
-> receptúru si môžete vytlačiť a použiť priamo v kuchyni
-> tlačiť sa dá aj normovací hárok, kde sa tiež ťahá tento výrobný postup (do NH sa ťahajú všetky receptúry daného dňa a prepočítané suroviny na počet objednaných porcií v každej vekovej skupine)
9. Alergény - vyberte zo zoznamu
-> zobrazia sa rovno v jedálničku - nemusíte vypisovať
10. Histamín - uveďte, ak vaša receptúra obsahuje histamín
-> zobrazí sa rovno v jedálničku - nemusíte vypisovať
11. receptúru Uložte alebo ak vytvárate obmenu z nejakej existujúcej - Uložte ako novú
SLOVENSKÉ OFICIÁLNE RECEPTÚRY
V systéme edupage sme aj pre české školy ponechali dostupné slovenské receptúry, aby ste sa mohli inšpirovať.
Všetky MSN nájdete aj na stránke Ministerstva školstva SR.
AKO UROBIŤ KÓPIU Z EXISTUJÚCEJ RECEPTÚRY
Ak máte podobné receptúry, pre rýchlejšie zadanie ďalšej receptúry do systému môžete otvoriť už existujúcu a po jej úprave dáte na konci 'Uložiť ako novú'.
Nezabudnite najmä:
-> zmeniť 'ID' receptúry a 'Názov' - pre lepšiu orientáciu a vyhľadávanie vo vašich receptúrach
-> kolónku 'Kategória' zmeňte napr. v prípade, ak meníte potravinu, ktorá mení zaradenie do kategórie
... napr. receptúru Burger z hovädzieho mäso si upravujete na Burger z bravčového mäsa - príklad na obr.:
Pre využívanie automatickej výdajky je ešte potrebné, aby ste na skladovej karte nastavili prepojenie na potravinu.
Ak vám v sklade chýba nejaká potravina pre prepojenie, vytvorte si najprv novú receptúru, v ktorej doplníte potrebnú potravinu.
Príklad, ako pridať potravinu, je napr. pre program "Školské ovocie / mlieko" - na "školskej" skladovej karte prepojenej na "školskú" potravinu zadanú v samostatnej "školskej" receptúre -> bude sa dať robiť samostatná evidencia.
Ako zadať v sklade školské dotované ovocie a mlieko
Poznámka pre CZ používateľov ku skladovému hospodárstvu
----------------------
Zoznam všetkých návodov pre modul Školská Jedáleň
English
Slovenčina
Deutsch
España
Francais
Polish
Russian
Greek
Lithuania
Romanian
Arabic
Português
Indonesian
Croatian
Serbia
Farsi
Hebrew
Mongolian
Bulgarian
Georgia
Azerbaijani
Thai
Turkish
Magyar